Ja här äts det gubbar i massor och på tvären, till frukost, mellanmål och kvälls mys. Mina plantor ger flera liter gubbar om dagen och i söndags gjorde jag även jordgubbs och fläder saft, tala om att det blev gott. Vanligtvis brukar det bara bli vanlig fläder saft på min farmor Ingeborgs recept men kännde för att testa annat i år.
Jag kan bara säga att det blev super gott och en satts till ska ordnas till i helgen.......hoppas jag hinner för fläder buskarna börjar blomma över och jag är inte så glad för bär saften.
Jordgubbs-fläderblomssaft
1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg strösocker
1 krm natriumbensoat
Sköljblomklasarna och bär väl. Mosa bärenoch lägg tilldammans med blommorna, citronskivor och citronsyran i en skål. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av det varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta blandningaen över blommor och det andra i skålen. Täck över och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp det i en silduk och häll på rengjorda flaskor.
Just nu står det på kannor här hemma så efter jobb i morgon bär det av till det stora varuhuset för inköp av glasflaskor. Jag gjorde dubbelsats och stora sonen V blev lika förtjust i den som jag.
Ha en underbar dag
Kram Anna
Det lät riktigt gott! I år har alla mina fläderblommor varit helt svarta av löss. Inte en enda klase till mig...
SvaraRaderaHa en trevlig midsommar med många goda jordgubbar! Kram Anna Vattenkanna
ÅÅ vad gott det lät:)här har inte jordisarna kommit så långt än så att de är röda.
SvaraRaderaHa en underbar dag!!
Fläder saft har jag svårt för kanske detta vore nått för mig!
SvaraRaderaDet känns ju lite synd att inte ta reda på fläderblommorna.Bärsaften av den gillar jag däremot :-)
KRAM från mig!
Låter gott, är som du har min mormor Gunborgs recepet jag brukar göra, men detta låter värt att prova!
SvaraRaderaHa en skön midsommar!/Sophia
mmmm...hemgjord saft är den enda saft jag dricker.
SvaraRaderaGlad midsommar :)
Tusen takk for oppskrift, den skal jeg prøve når jordbærene blir modne og svarthyllen blomstrer! (Har jeg brukt en oppskrift fra Roald Dahl i mange år, spennende å forsøke noe nytt.)
SvaraRaderaVennlig hilsen Hilde
Vad härligt att kunna plocka
SvaraRaderasina egna jordgubbar. Det är ju så gott och sommar. Du har så fin trädgård och jag skulle gärna vilja besöka den. Hoppas du får en fin och solig midsommar!!
Kram christina
Ha en underbar midsommar...här ska med ätas jordgubbar, annars har det mest varit smultron i från vår trädgård...kramis semlan
SvaraRaderaLåter ju jättegott. Jag som redan satt en sats med vanlig flädersaft. Får sparas till nästa år, detta receptet.
SvaraRaderaKram!
Oj flera liter varje dag. Det låter helt underbart. Måste fixa några plantor, iallafall, nästa år. Så får vi se om jag kan sköta dem.
SvaraRaderaSafreceptet måste jag spara.
Kram
Jordgubbar i alla former är underbart... Ha en trevlig midsommar.
SvaraRaderaKram Birgitta
Vilket härligt foto!
SvaraRaderaÖnskar dig en trevlig midsommar!
Kram // AH
Här i norr har gubbarna precis börjat knyta sig! Men den som väntar på något gott....
SvaraRaderaSer smasken ut! Här har inte gubbarna kommit igång än.. Men vi ligger som vanligt ett par veckor efter... ;)
SvaraRaderaHoppas du har haft en underbart fin midsommarafton!
Kramar!
Det låter gudomligt gott!! Jag har vanlig fläderblomssaft på G, men det här måste jag bara prova, tack för receptet!! Kram Lotta
SvaraRadera