tisdag 24 augusti 2010

Hjälp någon som vet?Min stora gigantiska clematist som jag har, saknar jag namn på.......jag tror att det är någon form av skogs clematist, någon som vet? Våra vindruvor växer så det knakar och snart är det dags för ett smak prov, kanske nästa år så kommer min pergola vara täckt med vindruvor och kiwi vilket jag hoppas....


Till problem nr 2.....i somras upptäckte jag att min bambu började bredda sig över mattan som vi lagt runt om och sen lagt sjösten runt. Skotten hade lagt sig ovan på mattan och växte så det knakade. En ide som slog mig var att jag borde kunna klippa av dessa och kruka om, sagt och gjort......massor av skott klipptes av och sattes i vatten ett par dagar och sen planterades de om och jorden har hållits fuktig hela tiden, dock vissnade de ner och jag tänkte först att de var det nog ingen god ide, så jag klippte ner allt men det fick stå kvar i krukan. Efter några veckor började det in en av krukorna komma små skott, tala om att jag blev lycklig........i den stora krukan är det fortfarande helt dött men jag håller tummarna. Är det någon som vet hur man egentligen ska göra?


Ha en super bra dag
Kram Anna

PS. Blomman i mitt förra inlägg var en vit rudbeckia, till dig som frågade..

8 kommentarer :

Emmas utsikt sa...

Hej Anna,

så härlig pergola! tänk om vi hade haft den zonen här... alltför skuggigt hos oss. Tyvärr...


Emma

Cilla sa...

Hej Anna!

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig i någonn av frågorna. Men efter som du får det att växa så gör du säkert rätt med Bambun :-)

Cilla♥

Katarina sa...

Hej Anna!

Det kan säkert vara en skogsklematis, Clematis vitalba, som du har. Den brukar växa ganska starkt... Jag har också en vild bambu som skickar ut rötter åt alla håll, en bissetbambu. Jag brukar göra precis som du har gjort; knipsa av en bit av rotskottet och sätta i kruka. Det brukar gå bra. Jag har säkert gjort 10 nya plantor så.

Hälsningar
Katarina

Anonym sa...

Hej Anna!
Tycker att din klematis liknar min Clematis Paul Farges även kallad Summer Snow. Den är mycket starkväxande.
Hälsningar
Lena

Katarina sa...

Hej igen Anna!

Jag har ca 75 formklippta buskar (mest klot) i trädgården. De flesta är buxbom, kanske hälften. Resten är liguster, idegran, myrtentry mm, det går att formklippa mycket! Ligusterkloten är en planta från början (tror jag, det var några år sedan jag satte dem). Jag har planterat alla själv (ja, maken har hjälpt till med grävning, förstås).

Välkommen hit och titta!

/Katarina

Annika Christensen sa...

Hej Anna!
Jag tror också det kan vara summersnow.
Det fint redan i pergolan tycker jag.
Annika

Strandkullen sa...

jag gissar med på sommersnow eller vit alba. Luktar den lätt av honung på kvällen?kramis semlan

Annelie sa...

Hejsan Anna!
Som ovan gissar jag att det är Summer Snow. Kika in hos Almbacken om du inte redan gjort det. Hon har en Summer Snow på ett av de senaste inläggen. Du kanske kan jämföra?
Eller har du kanske redan klurat ut?

Vilken mysig trädgård du har! Verkar som om du är väldigt händig och pysslig.

Annelie