onsdag 30 juni 2010

Nej nej nej........I går kväll när jag gjorde min kvälls runda och vattning i trädgården, fick jag plötsligt se att min nya clematist inte såg ut som den skulle. Vid närmre inspektion så såg jag att någon hade kalas på den, små små illgröna larver. I ett illvrål ringer jag min mamma som berättar att det det är något som heter "clematis stekel" de kan kalasa på en planta så den helt blir utan grenverk.........nej nej nej inte min clematist, den är helt ny och tyvärr är det något man oftast får med hem från plantskolan. Man blir så besviken när det inte går som man vill och jag som hade tänkt att den skulle växa upp i min pergola denna sommaren......så blir det nog tyvärr inte. Jag stod och plockade larver med en sax samtidigt som det klipptes hejvilt. Sen sprutade jag vatten på med den kraftigaste strålen jag har på munstycket till trädgårdsslangen och då trillade flera ner på marken. Det får bli en omgång till i kväll. Någon som har något tips om hur jag får bort dom???

Den lilla blodlönnen fyndade jag i måndags för ynka 35 kr i en blomsteraffär nära jobbet som sålde ut allt i butiken för halva priset. Jag tror det blir en tur dit idag igen och se om det finns fler kvar. Lönnar kan jag inte få för många av.

Ha en super härlig dag
Kram Anna


7 kommentarer :

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Ack vad trist med kallasande larver! Hoppas du få bort alla dessa rackare! Fin Acer, varför har inte jag tur och råka förbi sådana klipp?
Ha en underbar dag, Petra B.

Emmas utsikt sa...

Shittan så trist... nej det är nog bara att plocka och plocka eller gräva upp och plantera ny.

Själv konstaterar jag att det är en tisdfråga innan iberiasniglarna kommer hit. De bor just nu sex hus bort, men kommer stadigt närmare. :(

Almbacken sa...

Oh, nej......vilket elände!!!! Har inga egna erfarenheter men googla kan jag:o)

"Klipp på försommaren bort alla skott som visar upphöjningar, alltså där det sitter larver. Kläm ihjäl dem men kasta inte skotten i komposten, utan i brännsoporna.

Visserligen förlorar du den vårens blomning, men sedan kanske du klarar dig med mindre skador. Ser du larver, kan du spruta med pyretrin-preparat."

ett annat tips:

"En stekel som lägger sina ägg i årsskotten på främst alpclematis. Skotten blir knottriga, det ser ut som små vårtor på stjälkarna. Man bekämpar dem genom att klippa bort angripna skott så tidigt som möjligt då förhindrar man larven att utvecklas. När larven utvecklats riskerar växten att kalätas. Lägg om möjligt ett skynke under plantan och skaka så faller larverna ner."

Det verkar som du gör helt rätt!!

Kram / Maria

The Secret Garden sa...

Nej vad jobbigt ocoh trist!!
Jag har ingen aning om hur du ska få bort dem. Känns inte skoj när man köper plantor från handeln och sedan får dras med kryp som följer med.

Jag har gjort tre nya rabatter i år + grävt om en rabatt. Hade köpt kogödsel på Granngården, sån där i plastsäckar. ordning och reda, nyköpt gödsel = inget ogräs och vackra rabatter...TRODDE jag!
För nu jäklar i min lilla låda (är alltså lite förbannad) så har det grott...det ser ut som om man sått tätt tätt tätt med frön och något smått ogräs kommer upp. Det måste ha varit miljarder med frön i den köpta plastsäcksgödseln!!!!! Och NU börjar eländet med att få bort detta, vad det nu kan vara för nåt. Här går man och köper dyr gödsel och så är det ogräsfrön till förbannelse i den! Skulle varit bättre om jag skitit i skiten, så att säga..:) Känns jobbigt.

Lycka till med ohyrebekämpningen av klematisen!

Och krama lilla labben! :)

Strandkullen sa...

jag sprejar all ohyra med grönsåpevatten*ler kramis semlan

Charlotte sa...

Usch kalasande larver av alla slag är otäcka och pillriga att få bort (som all ohyra...) Upptäckte efter att ha varit borta i 5 dagar att jag också har kalasande små larver och annat på flera växter, dock ej klematis.

Tror du gör helt rätt. Ibland blir det förlorade år med vissa växter då angreppen är stora. Har man trädgård får man också vara rustad med tålamod - behövs på olika sätt vid olika tillfällen :-)

Lycka till!
Kram Charlotte

Cilla sa...

Hej Anna!
Tråkigt med ohyra. Jag sprayar "allt" med såpavatten precis som Semlan. Det brukar fungera. Jag trodde först det var Alvin sóm hittat på bus, tur att han håller sig i skinnet!

Kul med din fina lönn, vilket kap!

Cilla♥