onsdag 29 juni 2011

Agapantus- afrikasliljaNär vi flyttade in i vårt gamla 70-tals hus för åtta år sedan fick jag denna stora blå agapantus av förra ägaren. Då var jag inte speciellt intresserad av trädgård men tackade ändå ja när hon frågade om jag ville ha den. I dag är jag evigt tacksam och glad för denna magnifikt stora blomma. Det finns över 30 stänglar och det kommer bli så fint när den blommar. Bilden är tagen i går kväll....Dessa två senaste bilderna är tagna för ca 2 veckor sedan och då kunde man bara skymta knopparna....
Den blå står i zink krukan och i den lilla krukan bredvid står en vit agapantus. Den har jag bara haft i några år och varje år blommar den men bara med en eller två stänglar. I år finns det hela sju stycken, helt underbart ska det bli att se blomningen i mina agapantus.

Agapantusen förvara jag i förrådet under vintern och tidigt på våren får de flytta ut i växthuset under lite fiber duk som skydd för den första starka solen.

Tack för alla kommentarer, jag blir så glad när du tar dig tid och berättar att du varit här. Vill även passa på och hälsa nya följare välkomna.
Ha en underbar dag i solen 

Kram Anna

10 kommentarer :

Vibe sa...

Har det på samme måde som dig med agapantus, kan ikke få nok. Det bliver et flot syn med 30 blomster. Har selv en af de blå som jeg forrige år delte i 2. Vil tro der omkring 15 knopper i hver. glæder mig hvert år.
Skal også se om jeg kan få fingrene i en hvid snart. Husk at tage masser af billeder til bloggen når den blomstrer.

Anonym sa...

Åh 30 knoppar, det är lyx - i stora mått!! Så vacker den kommer att bli..... Har du det mörkt eller ljust i ditt förråd och vattnar du den under vinterhalvåret?

Ha det gott!
Åsa

Fippie sa...

Hej Anna!

Din blogg är helt klart en av mina absoluta favoriter och jag tittar in till dig varje dag!

Nu måste jag bara fråga, du skrev för ett tag sedan att Alvin var dålig, hur har det gått? Jag hoppas av hela mitt hjärta att det går bra!

KVH Fippie

Snäckskalsdalen. sa...

Jag har försökt och försökt och ett tag gick det, men jag tror min var för blöt på hösten och inte trivdes med det under förvaringen.
Hur som helst, det är en fröjd att få se din och jag väntar på dagen då vi får se den i blom!
Kram

godastunder-tokigaidéer sa...

Hej Åsa,
Mina agapantus står mörk i vårt förråd utan fönster och den får svälta under hela vinter då den inte får något vatten alls.
Vad jag har läst mig till så är det bra om man ger den gödning under våren fram till blomning men sen efter det får man inte ge den någon gödning bara vatten under blomning. Det verkar som det fungerar i alla fall.

Ha de gott, tack för att du tittar in.
Kram Anna

godastunder-tokigaidéer sa...

Hej Fippie,
Tack för dina snälla ord och att du tittar in till mig. Det värmer ska du tro och så glad blir jag:)
Jo vår lilla Alvin har fått epilepsi, just nu är det bra han har inte fått några anfall sedan vi beslutade oss för att medicinera honom. Det är ett tungt beslut för det är stark medicin men det är jobbigt att se kramp anfallen.
Just nu är han som vanligt och vi hoppas det får fortsätta så.

Tack snälla du
Kram Anna

AnnCharlotte sa...

Vilken tur att du behöll den....och att du kan övervintra den...
Ha det bra ;)

underbarahem sa...

Afrikas lilja är väldigt fin, skulle gärna vilja ha en. Men har ingen plats att övervintra den.

Kram Birgitta

Helena sa...

Ånej vad trist med Alvin hade oxå tänkt fråga?!Hoppas att han kan leva loppan trots sin sjukdom o medicin!
Du undrade i ett annat inlägg om nått litet träd!Kanske har du fått tips redan men jag rekomenderar nån apel.För den kan man klippa o forma hur som helst.Finns ju så många olika sorter o växtsätt samt blomning kan ju variera!Tycker den är snygg på vintern oxå o bären o höstfärgen :-)som du hör är jag förtjust i aplar har många sorter :-)
KRAM från mig!

Ninnis sa...

Ser fram emot blomningen...30 knoppar...wow!!!

Kram Ninni