fredag 5 augusti 2011

Buxboms sjukan.........I går hade jag turen att få Katarina på besök som har bloggen Katarinas trädgård och hon är super duktig på buxbom, myrten och en hel massa annat....hon hjälpte mig att kolla på mina buxbom och Katarina kunde konstatera att jag har fått den fasansfulla svampen på flera av mina buxbomsklot. Man blir bara så ledsen.....nu blir det till att försiktigt gräva upp de som är värst drabbade och på någon ska jag se om det går att klippa bort och avvakta och se.....men tyvärr låter det inte lovande. Jag ska nog lova mig själv att inte köpa fler buxbomsklot utan använda mig av annat som liguster även om det tar tid innan det blir ett klot så får det göra det.Jag gillar verkligen kloten och hade just bestämt mig för att köpa små plantor och driva upp klot själv och även att sätta som kant ramar i rabatterna. Nej nu blir det till att tänka om.......tråkigt är det i alla fall.
Tack för din hjälp Katarina.

Ha en bra dag alla, nu bär det av till frissan och jag får väl se om jag vågar på mig något nytt idag, det är verkligen dags att min frisör får fria händer men jag är så förbannat feg.

Kram Anna


15 kommentarer :

Anna Vattenkanna sa...

Det är så tråkigt det här med sjukan men ännu tråkigare att plantskolorna - vissa - fortsätter att sälja sina sjuka plantor och på så sätt sprida eländet. Utan att blinka dessutom. Jag är så f-bannad! Fy på er!!!

Det finns trevliga ersättningsväxter och jag skrev ett inlägg igår i ämnet.

Kram Anna Vattenkanna

Frøken Solhat sa...

Av hvor ærgeligt Anna......virkelig noget vi alle frygter skal ske......- jeg græder med dig - men noget tyder desværre på at det måske bliver svært at undgå i fremtiden :0(

Så bliver vi lige mindet på hvor vigtigt det er at lave en varieret beplantning og ikke kun ty til en slags stedsegrønt - selv om buksbom står højt på listen over smukke planter.

Hvis du har lyst kan du læse lidt her i dette indlæg:

http://froekensolhat.blogspot.com/2011/02/hold-je-med-dine-buksbom.html

Trøstende knus sendes hermed over sundet :0)

Trädgården på Höjden... sa...

Den där buxbomsjukan verkar ju sprida sig som en löpeld. Och jag håller med Anna Vattenkanna att det är upprörande att det säljs sjuka växer och att vissa plantskolor ignorerar smittan. Grrrrrrrrrrrr...

Hälsar Åsa som är i Göteborg och inte har kollat in om mina egna buxbomklot är drabbade ännu

Marie Lithén sa...

sååå sorgligt det är med sjukor:)

Snäckskalsdalen. sa...

Har du provat Taxus, det finns ju massor att välja på och dom går ju att tukta, med fördel, för det gjorde jag i förra trädgården.....Eller liguster, den vintergröna, du som bor i söder har dom säkert gröna och fina hela året....
Det är tråkigt när sådana här sjukdomar kommer.
Agneta kram

Anonym sa...

Fy så tråkigt, vad ledsen man blir när fler och fler verkar drabbas. Trist, trist, trist! Hoppas att besöket hos frissan ändå kan pigga upp lite! Kram Hanna

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Nu börjar alla visa sina förfärliga fynd. Jag tror vi kommer att se en total buxbomkatastrof tyvärr..... Just nu är det tungt, jag har ännu inte sett något på mina plantor, men det är som med almarna, det kommer att komma.
kramkram H.

Laila sa...

Har inga buxbom i min torparträdgård men lider med alla som får se sina plantor förstöras av denna förfärliga svamp. Hillevis inlägg idag visar dock att det är två sjukor i farten och den ena svampen är tydligen inte riktigt så katastrofal.
Önskar dig en - trots allt - skön helg/Laila

Katarinas trädgård sa...

Tack snälla Anna för att jag fick hälsa på dig och din mysiga trädgård! Även om den dumma buxbomssjukan gör en så trött, suck... Men du är så kreativ så du hittar snart nytt till dina hål i rabatterna!
Kram
Katarina
PS God ost! DS

Anonym sa...

Tråkigt med buxbomen, måste kolla mina i morgon...

Kram Birgitta

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Nä usch och fy.... Hos dig också alltså.... Så tråkigt!! Den här buxbomsjukan är inte att leka med. I kväll har jag fortsatt saneringen hos mig. Inte klar ännu. Allt nyplanterat ska bort. Arg är inte ens i närheten av vad jag känner mig.

Kram
Charlotte

Lotta sa...

Men fy vilken mardröm den här buxbomssjukan är! Jag vågar knappt gå ut och inspektera min lilla kryddgårdshäck men det är väl bara att ta tjuren vid hornen antar jag.
Kram

Cilla sa...

Hej!
Har själv drabbats av svampen på mina buxbomklot. Sååååå tråkigt! Blir så ledsen.
Hoppas bu blir fin hos frissan. Ska vi åka till Sofiero tillsammans. Jag ska dit på söndagen?

Cilla♥

AnnaHelena sa...

Tycker så synd om er alla som har så många, fina klot i era trädgårdar och som nu drabbas av detta. I min egen trädgård finns bara 3 klot, men jag kan ändå föreställa mig hur ledsamt det känns för er.
Här är en till som är feg när det gäller att förnya sin frisyr. Fast jag är nog ett strå vassare än du ändå, för jag går inte ens till en frisör utan toppas med kökssaxen av mannen! Billigt, men såååå fegt och tråkigt! :)

Kramar // AH

Malte sa...

Usch vad tråkigt med dina boxbomsklot, hoppas du lyckas begränsa det.
/Jessica