onsdag 12 februari 2014

Hemlig eller inte...

Samtlige bilder i inlägget är lånade på nätet
 
Jag har många gånger funderat på hur hög häcken runt min trädgård ska vara. Vad är lagom och vad är för högt? För hög är den såklart när det börjar bli problem att klippa den och för låg om det blir för mycket insyn. Hur mycket insyn är lagom då? visst vill man dela med sig av sin trädgård men hur mycket? Jag vill gärna ha delar som bara är mina, där jag kan ligga och sola på sommaren och ställen som inte är så fina kan döljas. När vår granne hade inbrott mitt på ljusa dagen  i förra veckan fick jag mig en tankeställare... Hur insynsskyddat ska man ha egentligen? Eller kanske det bara är att acceptera faktum att man inte kan stänga ute någon från sin trädgård!
För några år sedan satte vi en grind ut mot gatan på framsidan och jag måste säga att det känns mer helt på något sätt. Att man med en enkel markering visar var gränsen går... hit men inte längre :) för objudna gäster såklart.
 
 

 
 
 
Eller kanske bara ett litet titthål i häcken?

 
 
Jag gillar tanken om en hemlig trädgård som visar upp sig bakom en fin grind eller en hög häck som avslutas och man kan skymta en gömd trädgård. Men kanske ska man tänka om? Hur har ni det?
 
 
Ha en härlig mitt i veckan
Kram Anna
 
 
Ciao
 
 


 
 
 
 
8 kommentarer :

Kerstin sa...

Det där har jag funderat på så många gånger. Vi har helt öppet nu, men med lågt staket och grind som, som du också säger, ändå markerar och ger intryck av att man är lite innesluten. Jag tycker mest att det verkar trist med en för hög häck eller plank mot gatan utifrån sedd. Tänk att gå där på gatan och behöva smyga förbi en hög spärr av något slag...
Jag tycker faktiskt det är trevligt när man kan se lite in, men helst inte så mycket som hos oss. Men det är svårt för jag tror att den värsta höjden man kan ha på en häck eller ett plank är just lite för högt för att kunna titta över, för då blir man ju nästan frestad att ställa sig lite på tå och titta över... ;-)
Jag provar mig fortfarande fram med det där med avslutning av trädgården, men just nu har jag öppet mot gatan men sätter upp lite insynsskydd runt tex uteplatsen, så att man har skyddade sittplatser.
Ha det bra!
Kerstin

Malin - I min trädgård sa...

Jag vill också ha det lite gömt bakom en häck. Att man inte ska kunna se allt. Nu är vi långt därifrån eftersom min trädgård är två somrar gammal och vi inte hade ekonomisk möjlighet att köpa färdig häck. Så syrénplantorna som vi planterat växer sakta men säkert på, och tids nog ska vi nog få vår insynsskyddande häck.

Det här med att hålla någon ute tänker jag inte så mycket på, snarare att hålla två, snart tre, små barn inne ;-).

Vackra bilder du hittat. Alla väcker ngt inom mig som jag lockas av...

Ha en bra dag!

Kram!

The Secret Garden sa...

Vi har satt upp en smidesgrind där uppfartsvägen till gården börjar, men det var många i byn som fnös föraktfullt och menade att vi "inte skulle komma här och tro att vi var nåt"...
Grinden sitter där för att jag ville ha den och älskar gamla snirkliga smidesgrindar, jag tycker att de är så vackra! Och av en praktisk orsak: det blir ett stopp för mina labradorer ifall de skulle få för sig att springa ner på byvägen.

Som en markering till där min The Secret Garden börjar har vi snickrat en vit 1800-tals trädgrind, så att alla kan förstå att det är på DEN sidan som trädgården är....för på den andra sidan, den norra, är det bara vanlig gräsmatta där hundarna leker.

Anna-Maria sa...

Underbara bilder på vackra häckar! Jag har själv ingen men jag är inte så mycket för höga häckar, förmodligen för att jag är lite för praktisk och det ska vara enkelt att sköta om trädgården. Att bara kunna se in om man ställer sig på tå är ju nog så effektiv, man står inte på tå så länge 😊 Bättre att skärma av uteplatsen istället och trädkronorna gör ju sitt också.

Marianne sa...

I mitt nya projekt för trädgården i sommar ska jag ha ett högt plank med vissa delar i armeringsnät...så de som promenerar på gatan kan kika in och bli mer nyfikna och kanske hälsa på..

Ewa sa...

Hej! :)
Din blogg ser spännnande ut med så många fina bilder!
Kommer att kika in flera gånger.
Själv är jag lite ny inom bloggvärlden, men har ett brinnande intresse!

Hoppas själv på kommentarer vart det lider :)

Trevlig kväll, hälsningar Ewa

Kristinas oas sa...

Vi har låg häck ut mot gatan (för siktens skull) och högre på de delar som ligger mellan villatomterna. De som går förbi kan se trädgården på framsidan, men inte på baksidan där vi har vår privata del.
Vi bor granne med en gång- och cykelväg och har ett visst behov av insynsskydd på grund av det. Jag ryser fortfarande när jag tänker på hur förra grannen på vår baksida klippte ner den (gemensamma!) häcken så vi hade full insyn i vår trädgård i ett helt år. Det gick inte att vara ute den sommaren, det var hemskt. Som tur är vi och våra nya grannar överens om vilken höjd vi ska ha häcken på.
Kram Kristina

Ewa sa...

Hej igen, jag verkligen älskar grindar. Vi satte upp en gammal smidesgrind lite in på tomten längs med en gång som ramade in ett område.
Och de som kommer hit, tror att den jämnt har varit där, vart så lyckat!
Secret Garden din grind var ju helt fantastik, de första jag fotade! :)

Hälsningar Ewa