torsdag 4 december 2014

Saffransstjärna...

 
Varje jul är det en tradition hos oss att vi bakar saffransstjärnor.
Lussedegen görs på frihand och kan ändras beroende på vad jag har hemma :) men ungefär så här:
 
150 g smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 nypa salt
2 dl strösocker
1 burk kesella
2 påsar saffran
1 ägg i smeten och 1 till pensling
 
Vetemjöl tar jag tills degen blir lagom, den får inte kladda men ska helst vara något lös, lätt eller hur?
 
Rör ihop som du gör med en vanlig vetedeg.
För att få den som en stjärna, dela en normal degen i ca 4-6 bitar och kavla ut till små runda plattor. Klipp små snitt mot mitten men inte hela vägen in (klipp kl 12, 6 och sen två i mellan på varje sida) :) sen lägger man lite av kladdet i mitten och vik över en av sidorna till mitten så blir det en stjärnvinge. Tryck ihop noga så sidorna inte öppnar sig och det goda rinner ut och glöm inte att lägga lite av kladdet i mitten.
 
I vanliga fall blandar jag smör, saffran och floursocker som jag lägger i, men i år blev det en blandning av smör, mandelmassa, vitchoklad, saffran och floursocker. Det låter väl kladdigt och gott :) och det är just vad det blev.
 
När du serverar den är det extra snyggt att pudra den med floursocker...så fint
 
Lycka till
Kram Anna
 
 
 


4 kommentarer :

Katarinas trädgård sa...

Oj så fin! Själv har jag bakat glutenfria saffransbullar med apelsin och mandelmassa, jättegoda! De fick t o m godkänt av Hugo, de´ du!
Kram
Katarina

susanne sa...

Ser gott ut! /Susanne

Snäckskalsdalen. sa...

Snyggt! Och gott ser det ut också!
Agneta kram

Sanna sa...

Ser supergod ut, blir nog att jag gör en sådan till Lucia :-)