tisdag 24 juli 2012

Idag........ser min pergola på framsidan ut såhär. Det senaste som hänt är att den har fått bli svart och det kan jag säga att det är inget jag rekommenderar att man ändrar när växterna har suttit i flera år. Men fint blev det och jag kan inte förstå att det inte har blivit gjort tidigare.


Just nu har jag fullt upp med att klippa och försöka hålla plantora inom de gränser jag tycker, alltså i pergolan och igte en massa som står ut överallt som det gör just nu, i morgon bli det fram med sekatören....Hosta häcken är ny för i år och jag är riktigt nöjd med den för det har blivit som en inramning av halva pergolan.


Vi har massor av druvor i år men tyvärr inte så fullt med kiwi även om det finns några. Får se om dom har en chans att bli klara i år med tanke på vädret. Nu har det blivit sådär mysigt som jag vill ha det, ett rum med tak av grönska och plats att sitta och fundera på....

 

Sommaren 2009 såg det ut så här, speglen har kommit upp och det börjar växa till sig något i pergolan.2006 Kiwin har börja växa så nätt och vindruvorna har redan tagit över på sin sida.Det var här pergola bygget började 2005 med Tina och Oskar som mina kiwi plantor heter, den tredje plantan hade tappa etiketten men jag har redan konstaterat att det bör vara en Oskar den med eftersom den inte har några frukter. Oj så konstigt och gräsligt tråkigt det ser ut...


Maken som håller på med bygget och som ni ser så har även jag fått ha en gräslig stutsmatta i min trädgård. Jag förstår inte varför jag tvunget skulle ha med soptunnan med i bild???


Första spadtaget och vi var igång.....

Det är mycket som är förändrat sedan vi började. Huset har fått en make over med nya fönster och ny kulör från brunt till grått, förrådet har även det blivit grått men vi har tyvärr inte blivit klara att byta dörren än men det står med på behöver göra listan.

Ha en härlig dag, visst är det underbart med semester och vilken start jag har fått med denna underbara värme och sol som äntligen har kommit.

Kram Anna

13 kommentarer :

Jenny Short sa...

Anna, It's beautiful. We built a pergola three years ago and this summer it is in bloom. It is such a nice shady place to work and go on hot summer days in Holland though we don't have many. Nice post. xo Jenny

AnnCharlotte sa...

Det är supersnyggt med den svarta färgen.
Tiden betyder oerhört mycket i en trädgård. Det glömmer man (jag) lätt när man (jag)står i plantskolan med en kruka i handen. Man borde oftast ta minst tre......
Kramar :)

Katarinas trädgård sa...

Vilken skillnad, så lummigt och fint det har blivit! Ja, och då plötsligt blir det lite för lummigt och man måste vara väldigt bestämd med sekatör och häcksax.. men det är ju kul att klippa!
Du har verkligen tur med semestervädret, gissar att du ligger i din tunna!
Kram
Katarina

Marina sa...

Kul att se hur något växt fram.

Vi har ganska lite druvor i år och jag undrar ännu om jag klipper fel. Det finns så många olika råd.

Kramar

Snäckskalsdalen. sa...

Det är så roligt med före och efterbilder och nu ser man verkligen hur otroligt fint det blivit!

Det där med soptunnan är kul. Jag hittar alltid en slang, ett äckligt hundben, små smutsiga trädgårdsspadar och alltid en massa brandgula slangkopplingar på mina bilder.......

Agneta kram

Ann sa...

Hei første gang inne på bloggen din og den va bare nydelig og inspirerende. Klem fra Ann

Anonym sa...

Hej! Det blev supersnyggt med svart tycker jag! Gillar falusvart, har målat alla mina planteringslådor med det.
Kram Susanne

Livet på solsidan sa...

Oj. Ingen brist på växtkraft där inte. Så snyggt!

Vår pergola ser just nu ut som er gjorde 2005. Det kan bara bli bättre med andra ord. Känns skönt ;)

Kram Tamara

Anna Vattenkanna sa...

Roligt att se före och efter. Nu är det sådär mysigt och frodigt precis som man vill ha det! Förstår att du är nöjd och det med rätta.

Kram från en annan semesterfirare

Le petit jardin sa...

Jättesnygg pergola i svart, blir en så snygg kontrast till det gröna. Och det är ju inte helt fel med egna vindruvor och kiwi.

Själv väntar vi på att få lite kiwiplantor och druvor av ett par vänner som har vingård här i Skåne..men de vill vänta för att se hur trädgården tar sig, så placeringen blir bäst...Så det är ju bara att vänta.

Kram Kajsa

MyGarden sa...

Vad kul att se hur det har växt fram. Och som det har växt på sju år. Underbart grönt och frodigt!

Anne-Lie sa...

Fantastiskt vackert det har blivit när växterna växt upp runt pergolan.

Anna-Maria sa...

Vad fint det blev!Är själv pergola-freak så jag suckar nöjt när jag ser din! Jag har också funderat på att ha kiwi men vet inte om det får plats...