måndag 18 februari 2013

Snälla väx snabbare...



Vårt plank på baksidan byggde vi sommaren 2011. Då planterade jag 6 plantor vildvin o engelmannsvin som jag hade hoppats på snart skulle täcka planket med vacker grönska och förhindra att det ska se inbjudand ut till att bli nerklottrat. Tyvärr tycker jag att plantorna inte har någon jätte fräs och det känns som det kommer ta tid att få min önskan uppfylld. Tänk om det kunde se ut såhär till hösten..


Det är verkligen underbart vackert på hösten när det bjuds på denna färgprakt. Sen är det snart dags att se ut ett träd eller två som ska plantera vid planket på insidan. Någon som har ett bra tips på ett träd, gärna i höjden 3-4 m, får inte vara för klent i kronan då jag vill att det fyller ut lite och sen hade det varit trevlig med ett träd som får en fin höst färg. Alla tips mottages varmt.

Ha en underbar start på vecka alla bloggisar
Kram Anna



10 kommentarer :

livetpålandet sa...

Jag satte också vin mot vårt plank . De satt där i kanske två tre år och det hände ingenting! Till slut tröttnade jag och grävde upp dem, rötterna var inte större än när jag planterade dem. Slängde nån och satte nån i kruka. De jag satte i kruka tog fart så dem skall jag sätta på vårt nya ställe. Tror jorden var för hård vid planket ...kag som trodde de inte bar så kinkiga...:)

Laila sa...

Hej, tror också att det är en god idé att kolla jorden där vid planket. Annars får du gärna komma och hämta hur mycket vildvinsskott som helst hos oss på Fagerdala! De har garanterat inga krav på jorden utan sprider sig och växer så det knakar varhelst det finns en liten skvätt jord vid bergknallen där vi har dem!
Ha det gott!/Laila

Lövkojan sa...

Hoppas vinet snart tar fart, kanske är det mer jord som behövs.
En prydnads apel tror jag skulle kunna vara fin där, dels kommer höstfärgerna matcha vinet, de blir så vackert röda och sen blir trädet ofta 3-4 m högt, vissa sorter har också krona som brer ut sig lite mer:)

Ha det fint,kram Marie-Louise

Helens trädgård sa...

Men så otroligt vackert det var Vildvinet mot planket.
Håller tummarna för att dina ex. ska växa upp fort.

Ett vackert träd är Gulbarkig Hägg - Prunus maackii. Gula blad under hösten och en underbar kopparfärgad näverklädda stammr.
Ett annat är Maackia amurensis som får även den gula blad under hösten. Gråludna blad i utspringet under våren, långa vita hängande blommor, supervackert.

Önskar dig en fin dag!

Anonym sa...

Nu är jag glad att jag märkte denna webbplats, precis lämplig information som sökes!

Stein sa...

Jeg plantet villvin ved vår leilighet i Oslo for mange år siden. Det tok nok noen år før de rakk å etablere seg, men så ble de nærmest ikke til å stanse! Så jeg tror de kanskje trenger en litt lang etableringsperiode!?

Ellers tenker jeg som deg, men nesten om hele min trädgård i Sverige: "Snälla, väx snabbare..." ;-)
Der ser det ikke ut som mine planter har noen hast med å vokse og utvekla seg noe særskilt raskt.. ;-)

Ønsker deg en fortsatt fin dag - og håper din villvin virkelig etablerer seg i år.
Stein

Snäckskalsdalen. sa...

Vet du, jag kollade med min omgivning, han säger, kogödsel, kogödsel, kogödsel, om ca 1 månad. Annars får du klaga här hos mig!
Lycka till, kramar!

Anonym sa...

Måste tipsa om Gleditsia (korstörne) som jag såg i England. Jättevackert bladverk och fantastisk färg, ta en titt på det!!

Hälsn. Åsa

Anonym sa...

Jeg har fått så mye inspirasjon hos deg at det er en glede å få gi litt tilbake: Anbefaler Euonymus sachalinensis - Sakalinbenved på norsk. Et nydelig lite tre som kommer med helt spesielle hengende blomster i rødt/orange og har fine rosa/røde høstfarger på bladene.
---
Magnolia liker sur jord. Kan dette være problemet? (Jeg kan ikke ha syriner, for jorden er for sur her, men magnolia går helt fint.

Hilsen Hilde

Marina sa...

Jag tycker att vin verkar behöva ett par år på sig för att sedan sätta rejäl fart. Hoppas den tiden gått nu så det blir rejäl växtkraft i år.

Kram